Nya hyror

Representanter för de boende har haft ett antal möten med HSB under 2013 och början av 2014 för att på så sätt försöka få information om renoveringen och kanske ett visst inflytande i detaljer.

Ett exempel: HSB kommer att installera tvättpelare (tvättmaskin /torktumlare) i nästan samtliga lägenheter. I lägenhet med ett (1) badrum tas badkaret bort och ersätts av dusch och tvättpelare. I lägenheter med två badrum bibehålls badkaret i ett av badrummen och i det andra badrummet tas badkaret bort och ersätts av dusch och tvättpelare. Samtidigt skulle en av de två tvättstugorna tas bort.

Många hyresgäster protesterar mot att detta ska vara tvingande. Var ska man hänga upp den fuktiga tvätten? Många torktumal inte mer än lakan och handdukar. Men resten då? Ska det spännas upp torklinor i lägenheten för tvätten?
Vi har idag två tvättstugor med torktumlare och framförallt med torkrum. Det är där den fuktiga tvätten ska hängas upp! De som vill ha en tvättmaskin hemma köper en sådan för några tusen. Hyreshöjningen för tvättpelaren kostar hyresgästen över 3 000:- per år. Alldeles för mycket anser många. Redan efter ett par år är tvättpelaren betald.

HSB har devis gått våra krav tillmötes: Bägge tvättstugorna behålls och de nuvarande hyresgästerna som inte vill ha tvättpelaren slipper. Men nya hyresgäster har ingen valmöjlighet, tvättpelaren är tvingande.  

Vid dessa möten har också infasningen av den nya hyran kommit på tal. HSB har då sagt att de inte ska skapa någon egen modell utan följa den modell som redan finns. Så långt är allting gott.
Under våren 2014, när hyresförhandlingen redan hade startat, visade det sig att det finns ett avtal mellan Fastighetsägarna (FÄ) och Hyresgästföreningen (HGF) i Malmö. Detta avtal undertecknades 2007 av Tor Berger från HGF och Henrik Krantz från FÄ. Detta avtal säger att vid bruksvärdesförhandlingar ska den nya hyran fasas in med 2 % per år. Därtill kommer den generella höjning som brukar vara någon eller några %.

HSB gjordes uppmärksam på detta avtal efter att hyresförhandlingen hade startat. De kände tydligen inte till detta avtal och blev ganska förvånade. Detta avtal har använts i Malmö ett flertal gång sedan 2007 och även vid bruksvärdesvärderingar där HSB har varit inblandade.

Och vad hände sedan. Jo. Kring den 20 maj sade FÄ helt enkelt upp avtalet angående infasningsmodell. Nu undrar man naturligtvis: Var det en slump att avtalet sades upp just nu? Vad var anledningen? Har det möjligen något med bruksvärdesvärderingen av Ribershus att göra? En representant för FÄ bedyrar att det inte finns något samband.
Den intelligenta läsaren drar ju sina egna slutsatser! Är det förresten schyst att säga upp ett avtal mitt under pågående förhandling?

2014-07-04
Förhandlingar om den kommande hyran pågår och några detaljer från den kan inte ges här. Det kan dock sägas att HSB yrkar på 67 % hyresökning i snitt för A-trappans hyresgäster!
Nytt rekord för Malmö eller Sverige kanske? Och visst rimmar det dåligt med nedanstånde klipp från HSB Sundsfastigheters infoblad.